Минулої неділі, 4 серпня 2013 р., римо-католики України відсвяткували у Києві 1025-ліття Хрищення Київської Русі. Від латинської протокатедри св. Олександра до Володимирської гірки пройшла процесія духовенства, чернецтва та мирян. Урочисте Богослужіння очолив Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон, який у своєму слові зазначив: «Ми сьогодні згадуємо події 1025-літньої давнини, коли Христова Церква була єдиною. Тоді не було важливо, чи ти католик, чи ні. Основне, що всі були разом. Сподіваюся, що ми колись зможемо відзначати це свято разом з православними», – побажав Папський Нунцій.

Разом із римо-католицькими єпископами співслужив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах, який у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ висловив радість від участі в цих святкуваннях. «Ця радість є ще більшою, коли пригадуємо, що в часи Хрещення України-Русі Христова Церква ще не була поділена. Хоч князь Володимир прийняв християнство в його візантійській іпостасі, Церква була єдина. І наша Українська Греко-Католицька Церква, будучи візантійською за традицією, є водночас носієм неперервної традиції єдності Київської Церкви з Апостольським Римським Престолом. Ось тому ми разом сьогодні святкували ювілей Хрещення», – підкреслив владика Богдан Дзюрах.

Напередодні святкувань Голова Конференції Римо-Католицьких Єпископів України архиєпископ-митрополит Львівський Мечислав Мокшицький у своєму привітанні з нагоди ювілею 1025-річчя Хрещення Київської Русі побажав українському народові, а особливо всім, хто пишається тим, що може називатися християнином, щедрих Божих благодатей від Господа, який є Добрим Батьком. Архиєпископ Мокшицький зазначив, що Господь створив нас з любові, а через Таїнство Хрищення відновив у нас гідність Божої дитини, жертвувавши Самого Себе заради нашого спасіння. «Впродовж 1025-ти років сила Божого слова, міць його таїнств, які уділяються вірним в Церквах, скеровують український народ на дорогу правди, миру й милосердя. Багато сповідників Христа, мучеників за Христову віру збагачували і збагачують історичну спадщину українського народу, – наголосив львівський римо-католицький митрополит. – Бажаю кожному з нас, щоб за заступництвом святих зміцнювалася наша любов до Бога, зростала віра в те, що Господь завжди є поруч, укріплювалася надія на щасливе майбутнє українського народу», – побажав архиєпископ Мечислав Мокшицький з нагоди 1025-річчя Хрищення Київської Русі

Для Радіо Ватикану, Костянтин Чавага